2011. november 20., vasárnap

Az ALMA – ha anno Évát képes volt bűnbe vinni, akkor velünk is csodát tehet! :o)


A blog hallgatása alatt kisebb-nagyobb bűnözésekkel spékelve azért tartottam – ha nem is a 90 napos diétát – de egy nagyjából korrekt testkontrollt… Egy evésen belül igyekeztem a szénhidrátot nem keverni a fehérjével… és kb. ennyi :o)).
Holnaptól becsületes diéta jön, de a 90 napra nem tenném le a nagy esküt, hiszen szűk másfél hónap van csak a nagy zabáig, Anyukám töltött káposztájára és Apukám halászlevére biztos nem fogok nemet mondani, hiába is álszenteskednék itt nagy plénum előtt :o).
Ma gyüminapot tartok. Eddig jól is állok vele, pedig már túl vagyunk az ebédidőn. A mai nap bázisa az alma, annyi jót olvastam már róla, hogy igazán neki szentelhetünk egy-egy napot. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy nem vagyok táplálkozási szakértő, így csak azokat az infókat tudom Veletek is megosztani, amik engem meggyőztek, s például az alma mellé is állítottak. Valószínűleg mindezt Éva anno zsigerből tudta, nem véletlenül tépett, ahogy döntött :o))).
Az Egészséges Élet, Egészséges Táplálkozás című könyv az egyik nagy kedvencem, a temérdek kajás könyv között. Tényszerűen, adatokkal körbetűzdelve közöl, távol áll tőle minden hab és lufigyártás (ajánlom Nektek is a könyvet, nagyon hasznos darab), az alábbi számokkal szolgál az almáról:
„…akik napi egy almát megesznek, 32%-kal csökkentik a szívroham kockázatát.”
„…az alma héjában lévő fitokemikáliák 43%-kal csökkentették a bélrákos sejtek újratermelődését…”
„…az olyan flavonoidokat tartalmazó ételek, amilyenek az almában is meg vannak, 50%-kal is csökkenthetik a tüdőrák kockázatát.”
„Tulajdonképpen az almában van a második legnagyobb mennyiségű antioxidáns az átlagosan fogyasztott gyümölcsök között (csak a tőzegáfonya győzi le).”
„Minden más gyümölccsel összehasonlítva az almában van a legnagyobb arányú szabad fenol…, ami nem kötődik a gyümölcs egyéb alkotóelemeihez, vagyis sokkal inkább felszívódik a véráramba, ahol aztán kifejtheti összes jó hatását és rákellenes tevékenységét.”
 „…azon nők körében, akik naponta legalább egy almát és körtét ettek, jelentősen csökkent a tüdőrák kialakulásának kockázata.”
…és még:
·         csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását
·         csökkenti a koleszterint
·         az egyik legjobb bórforrás, így fontos része a csontritkulást megelőző programnak, és serkentő hatása is igen kedvező
Fontos! Ha almát eszünk, fogyasszuk el a héját is, hiszen „hatékony antioxidáns hatása van, remekül leállítja a májrákos és bélrákos sejtek növekedését.”
…és még nincs vége az alma szenté avatásának, de azt gondolom, már ennyi érv is bőven elég ahhoz, hogy a gyümölcsnap és a gyümölcs reggelik pillére az alma legyen.
De, azt gondolom, mint minden gyümölcs esetében, itt is nagyon fontos, hogy BIO almát együnk. Szintén ebben a csodakönyvben találtam egy megdöbbentő számot az alma szennyezettségét illetően: „…az amerikai Környezeti Munkacsoport felvette az almát a 2003-as, a tizenkét, rovarirtóval leginkább szennyezett ételt tartalmazó listájára”.
Persze, tudom, könnyen beszélek, hiszen a saját kis fánkról leszedett, saját pincénkben letárolt harsanós almákról én pontosan tudom, hogy semmilyen ártalmas anyaggal nincsenek kezelve…  de tudok még valamit: már minden nagyobb városban vannak bio piacok, de a hétvégi kirándulásokat is nyugodtan lehet egy-egy biotermesztő felé kanyarítani… A fejembe vettem, hogy bioforrás listát is gyűjtök majd Nektek, igyekszem vele, ígérem :o). Addig is, látogassátok bátran szombatonként a MOM parki biopiacot, gyönyörű áru van, korrekt áron…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése