2011. november 22., kedd

Vargánya cappuccino – fehérjenapra



A pasi ismerősöknél osztatlan sikere a fehérje napnak van a diéta során - ez nem kérdés… Mi lányok, azt gondolom, hamarabb ráununk a husira, legyen az bármilyen változatosan is elkészítve. Ám itt az ősz, a krémlevesek időszaka… a sűrű, forró, gőzölgő, fűszeres fincsiségek jótékonyan melengetik a testet és a lelket egy hosszú nap után a kanapén üldögélve…
Törtem a fejem, milyen krémlevest is lehetne fehérjenapon rittyenteni, járkáltam a konyhámban ihlet után könyörgő tekintettel… egyszer csak a polcról néhány üveg csodálatos szárított gomba vigyorgott bolondul, pedig egy jó ismerőstől vettük, aggteleki gyűjtésből… Miután a gomba a fehérjékhez sorolandó, tejszín és alaplé mindig van itthon, már nem is volt kérdés: vargánya cappuccino lesz a jutalom, az előző, igen becsületes gyüminapért! :o))) Nagyon egyszerű, és szerintem több, mint zseniális finomság, muszáj mindenkinek kipróbálni!
Hozzávalók:
1 nagy fej salotta hagyma (nekem most csak vöröshagymám volt, ezzel is isteni)
3 evőkanál vaj
45 g szárított vargánya
8 dl csirke alaplé
200 g tejszín
őrölt bors
tejhab és apróra vágott petrezselyem a tálaláshoz
A szárított gombát 50 percre beáztatom langyos vízbe. A vöröshagymát apróra vágom, s a vajon 50 percig, nagyon lassú tűzön karamellizálom. Fontos, hogy ne piruljon, ahogyan Apukám mondaná, „épphogy pöszörögjön” :o). Leöntöm a vizet a gombáról, s a karamellizált hagymával együtt picit pirítom. Ráöntöm az alaplevet és lassú tűzön finomra főzöm a levest, hagyom, had párologjon el a leve, had testesedjen kedvére a kis leves, hiszen lisztet ez sem fog látni nálam. Ha körülbelül felére elfőtte a levét, akkor hozzáöntöm a tejszínt, sóval, és 3 színű, őrölt borssal ízesítem a finomságot. Ha összefőttek az ízek, botmixerrel krémesítem az egészet. Gyönyörű a látvány, már ennél a fázisnál megdobban az ember szíve :o)))… és ez még fokozható! Dani tejhabot szokott készíteni rá az okos Lavazza kávégéppel, ezt tesszük a csészébe a leves tetejére, s apróra vágott petrezselyemmel szórja meg stílszerűen, a fahéj helyett. Nekem, a petrezselyem a gomba elengedhetetlen kiegészítője, bár lehet, hogy a szakemberek ezzel nem értenének egyet :o).
Ha igazi erdei finomságokra vágytok, nézzetek szét a Koltay házaspár portáján, érdemes! :o))
Jó étvágyat kívánunk a finomsághoz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése