2012. június 1., péntek

Bruschetta 4. nap / 50 napos fogadalom


Szénhidrát nap

Ma szabin vagyok… ami a valóságban annyit tesz, hogy délelőtt megnéztem két áruház átépítést, majd elmentem beszerezni a holnapi céges gyereknap kellékeit, 14 órára már haza is értem:o))). De ez is valami! :o))

Az ügyintézős napok kicsit szétesősek, így a mai étkezésem is elcsúszott: nem reggeliztem semmit, 11.30-kor viszont ettünk Vargad-vel 4-4 túrós pogácsát és egy-egy lekváros linzert.
Majd néhány szál ropi is becsusszant… tehát a szénhidrát nap tartva van, de nem vagyok büszke arra a sok fehér lisztes, cukros szutymákra, amik ráadásul mára már ehetetlenül édesnek tűnnek.

Az uzsonna-vacsi viszont talán segít a lelkiismeretemen, jöhet a max relax a teraszon! :o)

Egy nehéz nap után a kert, a bolond állatsereg, egy kellemes beszélgetés, egy pohár bor és Vargad pipafüstjének édes-keser illata helyre teszi a világot. Ennek jegyében, szénhidrát nap lévén isteni bruschetta kerül az asztalra, ropogós pirítóson, egy pohárka borral.

A bruschetta alapjaiban egy fokhagymás pirítós, olívaolajjal, sóval, borssal meghintve – tipikus, olasz éhségűző borkorcsolya.

Azt gondolom, a legtöbben a paradicsomos verziót ismerjük, hogy Ti is velünk élvezhessétek a tökéletességet, következzen az egyszerű recept:

Hozzávalók:

Rozskenyér, vastag szeletekre szelve (készítheted fehérből is, de mi  csak teljes kiőrlésű, rozskenyeret tartunk idehaza, Nektek is inkább ezt ajánlom!)
4 nagy paradicsom (friss, hazai, ha lehet, akkor bio!)
6 nagy bazsalikomlevél
olívaolaj
frissen őrült só (mi himalája sót használunk)
frissen őrölt bors (mi háromszínűt tartunk az őrlőben, ebbe is az kerül)
3 gerezd fokhagyma





Elkészítés:
Nekem a bruschetta akkor jó, ha NAGYON JÓ! :o) Ha nagyon fokhagymás a kenyér, ha nagyon bazsalikomos a paradicsom, ha nagyon jó mellé a bor! :o)))

A kenyereket vastag szeletekre vágom, s nem a kenyérpirítóban, hanem a sütő rácsán, grill üzemmódban pirítom meg ropogósra, harsanósra.

A paradicsomokat kb. 6mm x 6mm-es kockákra vágom, a bazsalikomot pedig nagyon apróra szeletelem. A paradicsom halmot, a bazsalikommal egy tálba teszem, a sóval és a borssal elkeverem. A nagy szakik szerint le kell csepegtetni a paradicsomot, de mi alatta hagyjuk a sótól kioldódó levét, tele van aromával, kár lenne leönteni, mi így, csicsogósan szeretjük :o)).  Leöntjük az olívaolajjal és kb. 10-15 percig állni hagyjuk a fincsiséget.

Közben pedig a pirítós mindkét oldalát nagyon alaposan bedörzsölöm fokhagymával, a tetejét vékonyan meglocsolom extra szűz olívaolajjal, s máris kész a paradicsom ágyikója.

Már csak ki kell nyitni a teraszon a behűtött bort, a kenyereket jól meg kell pakolni a paradicsomhalmokkal, koccintani a szép estére, élvezni minden falatot és az édes élet minden pillanatát! :o))









Jó étvágyat és kellemes estét kívánunk Nektek!

Imcsi, Vargad, a türelmes Zsömi és Perec :o))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése