A PARADICSOM
A PARADICSOM csupa
nagybetűvel írandó finomság – címben mindenképpen, szövegközben kicsit macerás
-.
Ez az
identitászavaros teremtmény nem igazán tudja, hogy a gyümölcsök, vagy a
zöldségek közé tartozik: családfáját tekintve gyümölcs, felhasználása szerint
pedig a zöldségek közé szokás sorolni. Ami viszont egészen biztos, hogy a
paradicsom az egyik legfinomabb főétel, alapanyag, ízesítő, színező, salátakellék, amit a napocska
érlelhet nekünk.
Élettani szempontból
nagyon fontos a férfiak számára, ugyanis a benne lévő likopin nevű karotionid
fajta a prosztatarák kialakulásának egyik legfontosabb ellenszere. Jó hír, hogy
ez az összetevő nem megy tönkre a hőkezelés hatására, tehát a lecsóként, télre
eltett paradicsomléként is tökéletesen védi egészségünket. Fontos tudni, hogy a
karotinoidok zsírban oldódó anyagok, így a paradicsom éltető és gyógyító ereje
akkor teljesedik ki igazán, ha olajokkal, olajos magvakkal, együtt fogyasztjuk
őket.
(Néhány ötlettel elő is rukkolok Nektek hamarosan, érdemes lesz a
következő napokban visszanézni a blogra, a paradicsomot járjuk körbe a 90 napos
diéta tükrében.)
A hölgyeknek is van
jó hírünk, hiszen ez az álomfinom zöldség a legújabb kutatások szerint sok-sok
rák típus kialakulást képes megelőzni még, vagy annak terjedését lelassítani,
illetve a gyógyításukban is fontos szerepet játszik. Ilyen csúnya betegségek
például a gyomorrák, tüdőrák, hasnyálmirigyrák, vastagbélrák, nyelőcsőrák,
szájrák, májrák, méhnyakrák.
A paradicsom gazdag
még luteinben, mely segíti a szem egészséges működését, gazdag C-és A-vitamin
forrás, és foszforban sem szűkölködik.
Azt gondolom, hogy a
fentieket nem is kell tovább ragozni, tegyük el a napfény mennyei, vörös ízét télre,
lehetőségeinkhez képest fagyasztó ládába, lecsóként üvegbe, sűrített paradicsom
gyanánt, vagy éppen ízesített ivóléként.
Fogyasszuk frissen
salátának, főételként, lecsónak, vagy ahogy a legjobban szeretjük. A lényeg,
hogy együnk belőle nyáron rengeteget, télen pedig kerüljük a zölden leszedett,
raktárakban beérett íztelen bogyókat…
Akkor jöjjenek az elrakási
fortélyok és receptajánlatok paradicsommal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése