2012. augusztus 26., vasárnap


A PARADICSOM

A PARADICSOM csupa nagybetűvel írandó finomság – címben mindenképpen, szövegközben kicsit macerás -.

Ez az identitászavaros teremtmény nem igazán tudja, hogy a gyümölcsök, vagy a zöldségek közé tartozik: családfáját tekintve gyümölcs, felhasználása szerint pedig a zöldségek közé szokás sorolni. Ami viszont egészen biztos, hogy a paradicsom az egyik legfinomabb főétel, alapanyag, ízesítő,  színező, salátakellék, amit a napocska érlelhet nekünk.

Élettani szempontból nagyon fontos a férfiak számára, ugyanis a benne lévő likopin nevű karotionid fajta a prosztatarák kialakulásának egyik legfontosabb ellenszere. Jó hír, hogy ez az összetevő nem megy tönkre a hőkezelés hatására, tehát a lecsóként, télre eltett paradicsomléként is tökéletesen védi egészségünket. Fontos tudni, hogy a karotinoidok zsírban oldódó anyagok, így a paradicsom éltető és gyógyító ereje akkor teljesedik ki igazán, ha olajokkal, olajos magvakkal, együtt fogyasztjuk őket. 
(Néhány ötlettel elő is rukkolok Nektek hamarosan, érdemes lesz a következő napokban visszanézni a blogra, a paradicsomot járjuk körbe a 90 napos diéta tükrében.)

A hölgyeknek is van jó hírünk, hiszen ez az álomfinom zöldség a legújabb kutatások szerint sok-sok rák típus kialakulást képes megelőzni még, vagy annak terjedését lelassítani, illetve a gyógyításukban is fontos szerepet játszik. Ilyen csúnya betegségek például a gyomorrák, tüdőrák, hasnyálmirigyrák, vastagbélrák, nyelőcsőrák, szájrák, májrák, méhnyakrák.

A paradicsom gazdag még luteinben, mely segíti a szem egészséges működését, gazdag C-és A-vitamin forrás, és foszforban sem szűkölködik.

Azt gondolom, hogy a fentieket nem is kell tovább ragozni, tegyük el a napfény mennyei, vörös ízét télre, lehetőségeinkhez képest fagyasztó ládába, lecsóként üvegbe, sűrített paradicsom gyanánt, vagy éppen ízesített ivóléként.

Fogyasszuk frissen salátának, főételként, lecsónak, vagy ahogy a legjobban szeretjük. A lényeg, hogy együnk belőle nyáron rengeteget, télen pedig kerüljük a zölden leszedett, raktárakban beérett íztelen bogyókat…




Akkor jöjjenek az elrakási fortélyok és receptajánlatok paradicsommal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése