2012. augusztus 27., hétfő


Rozmaringos tepsis krumpli paradicsomos salátával


A fogyókúrázók, súlyfelesleggel küzdő Sorstársak az elsők között a „krumpli az ellenségünk!” alapszabályt tanulják meg.



Nekem a krumpli az egyik legjobb barátom, de bizton állíthatom, hogy most már Édesanyámmal is békét kötöttek, hiszen a krumpli az egyik legjobb vízhajtó növényünk, ártatlan megoldás a nagy melegben felgyülemlett vizes duzzanatokra.

Én azt gondolom, hogy négynaponta, módjával fogyasztva ez az ellenség a barátok soraiba léphet elő.

Őrült hőség volt a hétvégén, a víz az én kis csülkeimben is pangóra fogta rövid idő alatt, így nem volt kérdés, hogy a mai, keményítő napon krumpli lesz a menü.

Édesanyám, gyerekkorunkban gyakran készített tepsis krumplit szalonnataréjjal, káposztasalátával - hát az íze még most is a számban van. Ennek egy egészségesebb verzióját osztom meg most Veletek, egyben folytatva a paradicsom receptsort is.

Hozzávalók:
4 nagy szem burgonya
4 kisebb ág rozmaring
2 löttyintés olívaolaj
frissen őrölt bors
frissen őrölt himalaya-, vagy tengeri só

2 paradicsom
1 piros húsú paprika
1 fehér húsú paprika
egy löttyintésnyi szőlőmag olaj, vagy olívaolaj
frissen őrölt só
1 kávéskanál Bolyki méz
1 löttyintésnyi balzsamecet

A tepsis krumpli elkészítése:
A krumplikat meghámozom, majd 7-8 mm vastag szeletekre vágom. Egy nagy tepsit az olívaolajjal kikenek,  beleszórom a krumpli karikákat, sózom, borsozom a halmot és rászórom a rozmaring ágakat is. Alufóliával fedem a tepsit és magas hőfokon kb. fél óra alatt puhára párolom/sütöm a szépségeket, majd egy kicsit fólia nélkül is pirítom a krumplicskákat.

A paradicsomsaláta elkészítése:
A paradicsomot, a paprikákat, felszeletelem, majd az olajból, ecetből, mézből és sóból készült öntettel nyakon öntöm őket.

A lapos, semleges sültkrumpli, a friss, ecetes paradicsommal hihetetlen harmóniát képez, és mondanom sem kell, nagyon jól laksz vele…és még a lerakódott víznek is búcsút inthetsz néhány órán belül gyógyszer és vegyi anyagok drasztikus hatása nélkül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése