2012. február 7., kedd

Gyömbéres „pudding” a la Hugh


Egyik fáradt, szénhidrátos este hihetetlen illatok fogadtak idehaza. Volt, ami ismerős volt az aromák közül, de valami ismeretlen fincsiség is lebegett a levegőben. A konyhapulton almás-sajtos kenyerek és álomszép édességek fogadtak. Mint kiderült, a „pudding” receptet Vargad egy délelőtti River Cottage Every Day részben hallotta Hugh-tól, s úgy beleszeretett, hogy rögtön ki is próbálta… és hála érte, mert elmondása szerint tényleg nagyon egyszerű elkészíteni, nagyon finom, és igazán különleges, érdemes kipróbálni.







A puding legdominánsabb összetevője a gyömbér, mely nem csak finom, de értékes fűszer is, ejtsünk néhány szót róla. A gyömbérről azt talán mindenki tudja, hogy az egyik leghatékonyabb gyomornyugtató fűszer, a tengeribetegséget minden gyógyszernél tökéletesebben csillapítja. Kutatások támasztják alá, hogy a gyömbér a reggeli émelygéssel küzdő, állapotos anyukák jó barátja, ajánljátok a pudingot az érintetteknek bátran! A rákos sejtek növekedését is hatékonyan gátolja, gyulladáscsökkentő hatása akár az ízületi gyulladásokra is jótékonyan hat. Támogatja az immunrendszer működését, csökkenti a koleszterint és lassítja az érelmeszesedés kialakulását. Sokan esküsznek fejfájás csillapító hatására is, legyen az front okozta, vagy éppen meghűléses fájdalom… ÉS ISTENI FINOM!!!!!

Akkor a recept, mely 4 kisebb pudingot ad ki (Hugh ezt a tészta adagot egy nagy puding formába tette, de 2 órán át gőzölte, Ti is kipróbálhatjátok így is).

Szirup
Hozzávalók:
1 bio citrom leve és héja
2 ek méz (mi Bolyki vegyesvirággal készítettük)
1 diónyi gyömbér

A szirup elkészítése:
A gyömbért meghámozzuk és lereszeljük, majd a mézzel, a citromlével és a citrom héjával sűrű szirupot főzünk belőle.




Puding
Hozzávalók:
10 dkg vaj
10 dkg Xilit
2 tojás
100 g fehér, bio tönkölyliszt
3 g sütőpor






A puding elkészítése:
A vajat a Xilittel egy tálban habosra keverjük, hozzáadjuk a két egész tojást, majd a lisztben elvegyítjük a sütőport és a tojásos vajjal egyenletes masszává keverjük.







Kis pudingformák aljába töltjük a szirupot (ha nincs speciális formánk, tökéletesen megteszik csinos kávéscsészék, vagy kisebb bögrék is), belekenjük a masszát, de ne töltsük teljesen tele, mert a sütőpornak köszönhetően a pudingunk néhány centit emelkedni fog. 






A formákat egyenként sütőpapírba csomagoljuk, de fontos, hogy a csomagoláson legyen egy hajtás, melyet a keletkező gőz szét tud nyitni, így nem a papírt fogja szétszakítani (a fotón látjátok, hogyan kell ezt a hajtást elkészíteni).  A formákat gőzölős edényben 40 percig készre gőzöljük. (Ha nincs gőzölős edényetek, megteszi egy nagy lábas is, melybe fejjel lefelé tesztek egy kisebb tálat, vagy lábast, erre állítjátok rá a kis csomagokat, s körbeöntitek vízzel a kislábast, ügyeljetek, hogy ne víz, hanem gőz vegye körbe majd a pudingokat.)

40 perc után kivesszük a formákat, hűlni hagyjuk egy kicsit a fincsiségeket, s tányérra borítva tálaljuk. Én citromkrémmel imádom, de enélkül is tökéletes! :o)







Ismét valami nagyon egészségeset üzenünk Nektek, ne hagyjátok ki, vétek! :o)))
Örömteli alkotást és kellemes nassolást kívánunk Nektek!

Kicsiicsi és Vargad

1 megjegyzés:

  1. Naszóval, a múltkori kóstolás után erős késztetést éreztem kipróbálni. Ma lett a napja, bár némi változtatással.... citrom helyett lime, tönkölyliszt helyett graham, és xilit helyett barna cukor (ezek voltak itthon, na) de a lényeg, így is fantasztikus íze lett, a külleméről mondjuk ugyanez nem mondható el :-D
    Valahogy nem sikerült jól lenéznem a képről a csomagolást, úgyhogy a finomság egy része papírban volt, mire készen lett... öhm, a gyengébbek kedvéért nem lehetne egy step by step fotósorozatot a technikájáról?... köszi

    VálaszTörlés