2012. február 2., csütörtök

Paradicsomos tészta bazsalikommal


A paradicsomos tészta sok bazsalikommal egy igazi, nyári finomság, hiszen a télen vásárolt paradicsomnak sokkal inkább van zöld banán íze, mint paradicsom :o)). (Ez a hasonlat nem egy gasztroisteni megállapítás volt, csupán arra hivatott felhívni a figyelmedet, hogy télen ne nagyon vegyél paradicsomot, vagy ha igen, akkor készülj fel rá, hogy semmi íze.)




Ha télen paradicsomos ételt szeretnél készíteni, akkor javaslom a tartósítószer és cukor mentes hámozott paradicsomkonzervet, melyet garantáltan a nyár közepén, napsütötte, ízes termésből készítettek.

Nekünk a zöldséges fagyasztószekrényben van egy fiók, amelyben egy hatalmas fedeles, légmentesen záródó dobozban gyűlnek nyáron a paradicsomszemek. Ha csak egy-két szem érik be egyszerre, amiből még kár lenne levet passzírozni, vagy éppen nincs kedvünk paradicsomos kajához, akkor betesszük a dobozba, mert télvíz idején a pirosló billiárdgolyók nagyon jól tudnak esni egy-egy ételben. (Persze ha felengednek a billiárdgolyócskák szétesnek, ezért csak szétfőve tudod őket felhasználni, de az ízük hozza a nyári élményt!)

Szóval a legutóbbi szénhidrát napon vágytunk egy kis napsütésre, így készült egy fincsi paradicsomos tészta. Ne feledjétek, a fűszer és a jó alapanyag minden étel lelke! Fűszerezzetek, játszatok az ízekkel kedvetekre, legyen egy élmény az étel! Felejtsd el a diéta szót, hiszen nem lemondasz ételekről, hanem tudatosan dőzsölsz! :o))

Van néhány fűszer, mely nem hiányozhat a konyhaablakból, ha hetente egyszer megöntözöd őket, egész télen van friss ízforrásod. Ilyen a bazsalikom, a metélőhagyma, a rozmaring, a kakukkfüvet az udvarról hozzuk be télen is, semmi baja a fagyban, de tarthatod bent is. Koriander, metélőpetrezselyem is jól jöhet a konyhában… Ez egy-egy kis cserépben pont elfér egy 90 cm széles ablakban, kár keresni a kifogásokat! :o)))))


…jöjjön végre a recept...

Paradicsomos tészta bazsalikommal

Hozzávalók:
(ez egy 4 személyes adag, az egész család, barátikör eheti Veled, mert mennyei!)

4 gerezd fokhagyma      
(Ne a kínait vedd kérlek, fontos, hogy büdös legyen, mert az illóolajaiban rejlik az értéke!
Legyen finom, hazai, s ha bio, akkor igazán tökéletes!)

½ szárított, vagy friss chili (elhagyhatod)

1 nagy csokor friss bazsalikom

só, frissen őrölt bors (én háromszínűt teszek rá mindig)

0,5 kg teljes kiőrlésű, vagy durum tészta (mi most éppen spenótos durumból készítettük)
5 ek olívaolaj

400 g hámozott paradicsomkonzerv, vagy ugyanennyi billiárdgolyó a fagyasztóból J (csak ennek forró vizes fürdő után még le kell húznod a héját)

Az elkészítés nagyon egyszerű:

Egy serpenyőben forrósítsd meg az olívaolajat, add hozzá az apróra vágott fokhagymát, chilit és bazsalikomot, majd ha picit megpirult a fokhagyma, add hozzá a nagyobb darabokra vágott paradicsomot.  
1-2 percig nagyobb lángon főzd össze a finomságokat, sózd, borsozd kedvedre.

A tésztát főzd ki a zacskón található útmutatás szerint (nincs általános szabály, minden tésztatípus más és más főzésmódot-és időt igényel), szűrd le, s öntsd rá a gyorsan a meleg szószt, így nem fog összeragadni a tésztahalom, a szószban található olívaolaj éppen elég kenőanyag hozzá.

A vendégeknek parmezánnal és frissen tépkedett bazsalikomlevéllel kínáld, Neked be kell érned a bazsalikommal:o))).

Jó étvágyat és kellemes nyarat, bármely évszakban is készítsd el a receptet! :o)))

Kicsiicsi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése