2012. február 2., csütörtök

Tojás - tévhitek, új kutatások dióhéjban


A tojás kiváló fehérjeforrás - ezt minden kisiskolás kívülről fújja :o). De amit csak kevesen tudnak, hogy mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza, s csupa olyan vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mely jó hatással van a szem, a szív és az agy működésére. 

Évekkel ezelőtt olvastam valahol egy kutatást, mely azt támasztotta alá, hogy a napi egy tojással megelőzhető az Alzheimer-kór, hiszen a tojás kiváló kolinforrás, mely létfontosságú a szív és az érrendszer, valamint az agy működéséhez.

A tojással kapcsolatban sok falsch állítás kering a köztudatban, egy kicsit utána kutattam, mit mondanak erről az okosabbak…

Az egészséges élet, egészséges táplálkozás című könyv a tévhiteknek köszönhető paradoxonra hívja fel a figyelmet:   
„Az emberek azért nem esznek tojássárgáját mert félnek a koleszterintől, pedig a tojássárgájában lévő kolin tulajdonképpen segít megelőzni a koleszterin és a zsír felgyülemlését a májban! A tojássárgája és a borjúmáj a foszfatidil-kolin két leggazdagabb forrása… A foszfatidil-kolin a az egyik leginkább májbarát tápanyag a bolygón. Európában a foszfatidil-kolint arra használják, hogy a májbetegséget gyógyítsák, számos táplálkozástudós javasolja a máj működésének javítása céljából. A májanyagcsere legnagyobb része a sejthártyában történik, a foszfatidil-kolin pedig a sejthártya univerzális építőeleme.”

A tojásban acetil-kolin is bőven található, ez az anyag a memória és az egészséges gondolkodás miatt létfontosságú.

A tojást az agy eledelének is nevezik, de bizonyított tény, hogy a szem egészséges működésben is fontos szerepet játszik, s a legújabb kutatások szerint megvéd a mellrák kialakulásától is.

A fentiek alapján én azt gondolom, nem kérdés, hogy a napi egy tojás elfogyasztása kötelező minden felnőtt ember számára…

A 90 napos diéta szerint mi csak fehérje napon ehetünk tojást, én azt javaslom, hogy ezeken a napokon minimum két tojás kerüljön be az étrendbe, de ha tehetitek, akár három is beiktatható omlett, tojássaláta vagy akár rántotta formájában ebédre, vagy vacsorára.

Természetesen lesz egy tojás mappa a Felhőcske de okosan-ban, ott tudtok gyorsan rákeresni a jövőben a tojásos finomságokra!

Együk magunkat egészségesre Barátaim! :o)))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése