2012. február 1., szerda

Rakott kel vegetáriánus kivitelben, keményítő napra

Világ életemben imádtam a rakott kelt! Édesanyám is elképesztően finomat készített nekünk gyerekkorunkban, s Vargad is nagyon jól csinálja. A káposzta és a rizs keményítőnapi alapok, míg a hús fehérje napra sorolandó, együtt nem férnek a 90 napos diéta kereteibe. Kitaláltunk egy vega verziót, ha nem várod el tőle, hogy tökéletesen megfeleljen a szülői ház rakottkel-élményének, akkor nagyon finom! :o))



Néhány szó az összetevőkről:

Egy amerikai kutatás szerint a kelkáposzta a leggazdagabb antioxidáns hatással bíró zöldségünk, de ezen felül még olyan alkotóelemeket is tartalmaz, melyek hatékony védelmet nyújtanak a mellrák, méhnyakrák és a vastagbélrák kialakulása ellen.
Magas kén-és szulforafán tartalma segíti a szervezet méregtelenítő mechanizmusait, mellyel szintén a rák elleni védekezésben vállal szerepet.
A kelkáposztában a fentieken túl nagyon sok a kalcium, a vas, az A-, C- és K-vitamin, elképesztően gazdag a béta-karotin tartalma is.

A rizs választék ma hihetetlenül széles, több ezer félét különböztetnek meg a szakértők világszerte. Táplálkozási szempontból mindenképpen a barna rizst kell választani, hiszen a barna maghéj rengeteg tápanyagot tartalmaz (niacin, B6-vitamin, magnézium, mangán, foszfor, szelén, E-vitamin), mely a fehér rizsszemeken már nincs rajta. A barna rizsben négyszer annyi ROST található, mint a fehér rizsben, alkotóelemeivel csökkenti a koleszterint. Mi vadrizzsel kevert barnarizst használtunk a rakottkelhez, mennyei finom, különleges és tényleg nagyon egészséges.

Hozzávalók:

30 dkg  barnarizs (ha lehet, legyen vadrizzsel kevert, bio)
20 dkg gomba (ha van rá mód, ez is legyen bio!)
35 dkg kelkáposzta (ez a megtisztított, nettó tömeg, ez is legyen bio lehetőség szerint)
1 közepes fej vöröshagyma
450 g Soyagurt
só, bors
1 tk fűszerpaprika
1 tk köménymag
2 db babérlevél
4 ek olívaolaj

Elkészítés:

Megfőzzük a rizst. A hagymát apró kockákra vágjuk, és egy kis olívaolajon üvegesre pároljuk, de lassú tűzön, hogy ne égjen, csak szépen sárguljon. Rátesszük a pirospaprikát s az olajban gyors kevergetés közben feloldjuk azt. (Fontos, hogy ez csak néhány keverés legyen, ne égjen a paprika, különben keserű lesz.) A gombát kb. 2 cm-es kockákra vágjuk, s a paprikás hagymához tesszük, sózzuk, borsozzuk és puhára főzzük a kis gombapörköltünket.

A kelkáposztát blansírozzuk: egy nagy fazékban vizet forralunk, köménymaggal és babérlevéllel, egy csipet sóval fűszerezzük és a káposztaleveleket 2 percre beledobjuk, majd hagyjuk kihűlni. Fontos, hogy egyszerre csak 2-3 levelet dobjunk a forró vízbe, hogy ne hűtsük le a vizet a nagy tömeggel.
Egy hőálló tálat, vagy pici tepsit olajjal vékonyan kikenünk, beleteszünk egy réteg káposzta levelet, egy sor rizst, egy réteg gombapörköltet, majd a Soyagurt felével megöntözzük. Ezt követi még egy réteg káposzta, s ennek tetejére rákenem a maradék Soyagurtot, ám ezt egy picit megsózzuk.

Előmelegített sütőben, kb. 30 perc alatt, 180 C-on összesütjük az ízeket.

Fűszerezd bátran az ételt, fontos az ízélmény, attól, hogy nincs benne husi, még tud nagyon finom lenni, csak Rajtad múlik, mit hozol ki belőle!

Jó étvágyat hozzá! :o)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése