2011. április 27., szerda

A délelőtti gyümölcs kérdése

Remélem, már átgondoltátok az alapelveket, s barátkoztok Ti is az ételek szelektálásával :o)
Léna egy érdekes kérdést vetett fel átolvasva az alapelveket, s arra gondoltunk, talán több olvasóban is felvetődik a kérdés, így bejegyzés formájában írom meg a választ.
„Azt írod, hogy a szétválasztás lényege, hogy minden nap más élelmiszer típust fogyasztasz. DE ha minden napot eleve gyümölccsel kezdesz, ami ugye kategóriájában magáért beszél, majd ebédre például fehérje napon húst és tejterméket fogyasztasz, ami mellé ehetsz salátát (ami viszont ha jól értem keményítő, mivel zöldségnek számít) akkor valójában hol is választódnak külön az élelmiszerek?...” Léna
Szóval: Ha gyümölcsöt éhgyomorra fogyasztasz, az gyorsan áthalad a gyomron, fél óra alatt kiürül onnan, s emésztése nem igényel sok energiát, viszont a gyümölcsben található természetes cukrok egész délelőttre feltöltenek energiával. Ha más táplálék után eszel gyümölcsöt, akkor az nem tud átrohanni a gyomron, megreked ott, s kellemetlen tüneteket okoz: emésztési zavarok, puffadás. Tehát nem kérdés, hogy gyümölcsöt csak délelőtt fogyasztunk ezentúl.
Ha 11 után már nem eszel gyümölcsöt, akkor az ebéd idejére már biztosan kiürül a gyomrodból, tiszta a pálya a gyors és könnyed emésztéshez.
A testkontroll azt mondja, hogy zöldségek után 2 órával, husi után 4 órával, helytelenül összeállított ételek után pedig csak 8 órával fogyaszthatunk gyümölcsöt… de minket ez nem érint, hiszen mi vagy csak délelőtt, vagy egész nap gyümit eszünk.
A testkontroll és a 90 napos diéta testünk természetes ciklusai alapján időzíti az étkeket:
Táplálékfelvétel: 12 óra és 20 óra között
Felhasználás: 20 óra és hajnal 4 óra között
Kiválasztás, méregtelenítés: hajnali 4 óra és déli 12 óra között zajlik.
Ha délelőtt – azaz a kiválasztás és méregtelenítés időszakában – csak gyorsan emészthető gyümölcsöt fogyasztunk, akkor szervezetünk az energiát a méregtelenítésre tudja fordítani, s már indul is a fogyás! :o)
Tehát a szétválasztás igazán 12 órától, a táplálék felvétel időszakában játszik szerepet…
Remélem, sikerült tisztább vizet önteni a pohárba… Itt azonban ismét szeretném megjegyezni, hogy nem vagyok képzett dietetikus, csak hitem van az elvben, melyet rengeteg jó tapasztalat és idestova -15 kg támaszt alá…
Ha már itt tartunk, elárulok egy titkot… van, amikor délelőtt elmarad a gyümölcs, de van, ami SOHA nem maradhat el: a 3 dl 100%-os almalé a Top Joy-tól. Sajnos az emésztésemmel éveken keresztül sokat szenvedtem, a legtöbb dietetikus a stresszre vezette vissza problémámat, mígnem Zsuzska barátnőm elmesélte, hogy kislánya nem ihat almalevet, mert „meghajtja”.
Több sem kellett, vettem azonnal három üveggel, próba, szerencse :o)…és működött… és azóta már kitapasztaltam, hogy a TOP JOY 100%-os almaleve is ugyanilyen emésztés elősegítő hatású fincsiség.
Csapatom reggel kalákában kávézik a büfében, s nagyon drágák, már automatikusan hozzák nekem az almalevet, és nagyon hálás vagyok nekik!:o). (A TOP JOY-os üvegek nem visszaválthatók, így egy hatalmas zacsiban gyűlnek az asztalom alatt, szörpök kerülnek majd az almalé helyére, helyes kis parafa dugókkal J).   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése