2012. január 31., kedd

Barátaink, a rostok – (t)együnk az immunrendszerünkért és a jó emésztésért!

A rostok a növényeknek azon részei, melyek ehetők, de szervezetünk nem tudja megemészteni őket, s éppen ebben rejlik csodás voltuk: fogyasztásukkal nem viszünk be kalóriát (mondjuk ásványi anyagot és tápanyagot sem), ellenállnak az emésztő nedveknek a vastagbél teljes területén, ám az ott lakó baktériumok fermentálják a rostokat. A fermentálás során bélfunkciót javító anyagok keletkeznek, az ott kialakuló rövid szénláncú zsírsavak megakadályozzák a bélben a tumorok kialakulását. A rostok számos kóros anyagot megkötnek, így segítik a szervezet méregtelenítését, a szív-és érrendszeri betegségek kialakulását is megelőzik, hiszen csökkentik a vér koleszterin szintjét.

Fontos tulajdonságuk, hogy lassítják a szénhidrátok felszívódásának idejét, így segítik elkerülni a vércukor szint hirtelen változásait, így csökkentik az éhségérzetet, az inzulin termelődését, mely fontos szerepet játszik a fogyókúrában.

A diátázóknak az emésztés és méregtelenítés támogatása érdekében minimum napi  30-35 g élelmi rostot kellene bevinni, jó hír azonban, hogy ez nem is olyan nehezen megvalósítható:

A legjobb élelmi rostforrás a búzakorpa, mely 100 grammja 42,2 g rostot tartalmaz. Ha szénhidrát napon ügyelsz arra, hogy korpás péksütit fogyassz, máris meg van a szükséges mennyiség. A lista harmadik helyezettje a lenmag, negyedik a bab. …és itt jön az igazán jó hír: a kókuszreszelék az ötödik helyen áll az élelmi rost-gazdagsági listán, 100g fehérlő finomságban 23,5 g rost található.
Életemben összesen két emberrel találkoztam, aki nem szereti a kókuszt, ami nem rossz arány. Ebből a duóból Korcsolya barátnőm is megtért, amikor felvázoltam neki jótékony hatását, s lelkesen tolta be a kórházi ágyon a kókuszos szeletet:o)).

Az édesség imádóknak a kókuszon túl vannak még jó híreim: a mák is benne van a rost top 10-ben, de a zabkorpa és az aszalt őszibarack is.

A fentiek számomra sok örömteli konklúzióval bírnak:
  •       mákom van a kókusszal, mert mindkettőt imádom! :o))))
  •       az Uram a korpával kapott a péksüti fejlesztésben egy újabb inspirációt
  •       eddig nem bűn, hanem a szervezetemmel való jótett volt a mézes kókuszszelet nasi :o)


Kedveseim! Készítek egy rost mappát a FELHŐCSKE DE OKOSAN-ban, így a kifejezetten rostos ételekre is rá tudtok keresni majd a blogban.

Kellemes és egészséges ételeket kívánok!

Kicsiicsi!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése