2011. február 13., vasárnap

Balzsamecet krém – husikhoz, nasikhoz, és friss salátákhoz

Ha váratlanul felszabadul egy-két órám, gyorsan előre dolgozom a zilált hétköznapokra. Ilyenkor összeállíthatunk salátákat, szószokat, készíthetünk tésztákat, leves alapokat, melyek lefagyasztva lényegesen leegyszerűsítik a munkánkat a dolgos estéken.
Imádom a balzsamecet krémet, de a hyperekben kapható nem vonz túlságosan, s persze jobban szeretem, ha ez is a mi szánk íze alapján alakul :o).
Találtam a weben egy jó receptet, kicsit átdolgoztam… mennyei lett az eredmény, de a dupla adagból is 3 dl lett összesen.
Balzsamecet szósz egyszerűen


2 ek barnacukor
2 dl vörösbor
2,5 dl balzsamecet
5 dkg sonkahagyma
10 dkg méz
3 dl szőlőlé
2 gerezd fokhagyma
5 ág kakukkfű
1 dkg keményítő
bors
Húsvét hétfőn lesz két éve, hogy az összes fehér cukrot és fehér lisztet a kukába tettük, azóta a vendégek kedvéért sem veszünk, még kockacukrot sem…. Láss csodát, a mézes, tejhabos kávéra még nem láttam fintort az elmúlt két évben, egyetlen vendégünk arcán sem… vagy tényleg kaphatók az emberek az egészséges életmódra, csak maguktól nehezen indulnak neki, vagy egytől-egyik poker face minden vendégünk! :o)))
… barna cukrot körülbelül havonta egyszer használok, ha valamilyen ételhez karamell alap kell, akkor nem úszom meg, hiszen XILIT és MÉZ barátaink nem alkalmasak karamellnek…
A szósz elkészítése nagyon egyszerű: a barna cukrot egy lábasban lassú tűzön karamellé olvasztottam, nyakon öntöttem a vörösborral és az ecettel, hozzáadtam az apróra darabolt vöröshagymát és fokhagymát (résnyire nyitottam az ablakot, mert a párolgó ecet-bor keveréknek és a hagymáknak köszönhetően összesírtam magam - … cry me a river…J), a kakukkfüvet, a sót, színes bors frissen őrölt keverékét és közepes lángon jó fél óráig főztem a fincsiséget… Majd átszűrtem, kivettem belőle egy decit, hűlni hagytam egy bögrében, a maradékhoz hozzáöntöttem a szőlőlevet és mézet, újabb fél óráig forraltam a fekete szószt… A bögrében kihűlt lében csomómentesre kevertem a kukorica keményítőt, majd a felére párolgott szószhoz főztem… Gyönyörű, sűrű fekete kencét kaptam, még egy kis frissen őrölt borsot kevertem hozzá…
Gyorsan kis üvegekbe töltöttem, rájuk csavartam a kupakot, s miután kihűltek az üvegcsék, irány a hűtő… Este, a marha sülthöz tálalt salátára már ez az öntet került… Zseniálisan fincsi lett!!!!!

1 megjegyzés: