2011. február 6., vasárnap

Keményítőnap egyszerűen

Gyerkőcként mindennapos volt odahaza a krumpli - így, vagy úgy, de felbukkant a menüben… Bolyki keresztanyáéknál gyakran láttam karikázott burgonyát a tapsi alján, taréjasra nyílt, szép szalonna szeletekkel, s a kompozíciót még egy-egy hurka, vagy kolbász szál is színesítette… az illata is meg van még az orromban, szó se róla, mennyei volt.
Ma már azt is tudom, hogy a krumpli az egyik legjobb vízhajtó étkünk, s ha méltó barátok közé helyezzük, akkor akár egészséges is, nem csak finom.

Keresztanya kompozícióját letisztítottam a 90 napos étrend szabályai alapján, s bizton állíthatom, érdemes kipróbálni. Én ezt az egyszerű finomságot délben és este is szívesen fogyasztom, így egy nagy adagot készítek belőle, s beosztom egész napra.

Húshagyó tepsis krumpli





1 kg krumpli
3 fej vöröshagyma
kis só
rozmaring
olivaolaj

A tepsit kikenem olivaolajjal, kb. 5 mm vastagra karikázom a krumplikat, a tepsibe terítem a szeleteket, megsózom őket, majd a hagymát is rákarikázom a krumpliágyra. Kis rozmaringgal beszórom a csapatot, s kb. fél óráig, fólia alatt egybe sütöm az egészet.  Imádom, ha a tepsi aljához odapirulnak a krumpli szeletek, igazán finom, ropogós lesz tőle minden érme.
A sült hagyma is mennyei kiegészítő hozzájuk, de csemege uborkával, ecetes ubisalival az igazi az étek.

Párom köretként fogyasztja ezt az ételt, füstölt, sovány sonkaszeletet szoktam neki sütni hozzá.

40 perc alatt meg van az egész, így keményítő nap reggelén egy órával korábban kelek, s frissen viszem be a forró, illatozó, roppanós, vagy éppen omlós karikákat… így nincs kísértés, nincs csábulás, csak finom, egészséges ebéd van! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése