2011. február 6., vasárnap

Falusi pástétom a tegnapi fehérjenaphoz



A Sors kegyéből fehérje napom éppen egybeesett a Vajdahunyad várában tartott mangalica fesztivállal, így különösebb lelkiismeret-furdalás nélkül gyönyörködtünk és kóstolgattunk Családommal. Köztudott, hogy a mangalica-fogyasztás reneszánszát éli, mozdulni sem tudtunk a tömegben, így kis tolongás után gyorsan beszereztük a finom vásárfiákat. Nővérem túlesett egy gidasokkon is, hiszen utálja a kecskesajtot, ám egy óvatlan pillanatban az én kóstoló falatkámat lekapta a villa hegyéről, majd rágó után kapkodva kifejtette, hogy egy komplett gida falka tolong az orrnyergében :o)))).

Vargad zsákmánya:
60 dkg füstölt, húsos mangalica szalonna
50 dkg füstölt mangalica sonka
2 pár enyhén csípős, mangalica kolbász (1 pár Apukámnak kóstolóba)
Az én vásárfiám:
1 szál szürkemarha vastagkolbász, természetesen ez is enyhén csípős (ahogy a Tesóm nevezi: szürke, vastag marha)
20 dkg kecskesajt
20 dkg szárított búzafűben érlelt sajt
Perfect day! :o)))

Télimádók lévén, aggódva ocsúdtunk fel a jó időre… Persze jól esne már egy kis napfürdő,  a friss, ropogós saláta, az újhagyma a kert végéből, de az idei tél úgy elröppent, hogy falusi pástétom nem készült… Ez egy olyan testes, húsos finomság, melyet 15 C felett már nem igen fogyasztunk, így a frissen szerzett szalonnából rááldoztunk egy darabkát, s a tavasz beállta előtt, gyorsan elkészítettünk a téli kedvencet.

Falusi, májas húspástétom


 


Joanne Harris szakácskönyvei konyhánk bibliái. A zseniális finomságok egyszerűen elkészíthetők, minden allűrtől mentesek, ha tiszta, finom ízekre vágyunk, ezekből főzünk… Az eredeti recept címe Falusi húspástétom, de mi imádjuk a májat (ennek ellenére viszonylag keveset fogyasztunk sajnos), így kicsit átdolgoztam a fehérjék arányát:

Joanne húsjavaslata:                                                                   
20 dkg csirekmáj                                                                            
25 dkg húsos szalonna felkockázva                                       
25 dkg húsos szalonna vékony szeletekre vágva            
50 dkg sertéshús felkockázva 
20 dkg darált sertéshús

Kicsiicsi hozzávalói:
60 dkg csirkemáj felkockázva
10 dkg mangalica szalonna felkockázva                                       
20 dkg bacon szelet
25 dkg rövidkaraj  felkockázva                                                                                            
20 dkg csirkemell felkockázva
25 dkg darált rövidkaraj
2 tojás
friss petrezselyem
1 kis fej vöröshagyma
kis majoranna
babérlevél apróra vágva
frissen őrölt színes bors

Az étel nagyon egyszerűen elkészíthető: a májat, a husikat 1,5x1,5 cm-es kockákra vágod, a darált husit, a két felvert tojást, a fűszerekkel együtt a husihoz gyúrod, az apróra vágott vöröshagymával egyetemben… Egy keskeny, mélyebb tálat kibélelsz bacon csíkokkal, beleteszed a masszát, a túl lógó bacon végeket ráhajtod, majd keresztben újabb bacon csíkokkal befeded az egészet. 1,5 óráig magas hőfokon sütöd a finomságot, majd fél óráig hűlni hagyod.

Fehérje napon hidegen, friss, ropogós salátával, saviubival tökéletes, a Párom pirítóssal eszegeti, persze a friss sali neki is jár hozzá :o).

A testes, masszív húsétel friss fehérje nasi után kiált!

Citromos túrókrém




25 dkg sovány túró
2 dl tejföl
1 citrom héja
½ citrom leve
méz, vagy XILIT

A fehérjenap tökéletes nasija a tőrókrém, Párom naranccsal, én citrommal imádom.
5 perc az egész és isteni a végeredmény. A túrót és a tejfölt (ma éppen joghurttal készítettem) áttöröd, ráreszeled a citromhéjat, ráfacsarod a fél citrom levét, hozzáteszed a XILIT-et, vagy a mézet, kikevered, s irány a kanapé, a kedvenc magazinoddal, de ha hűtőben egy óráig állni hagyod, akkor tökéletesre érnek az ízek benne :o)).

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése