2011. február 12., szombat

Sóskafőzelék főtt tojással – a krémes, fehérje



Ha fehérje napunk időzavarba kerül, a sóskafőzi a mentőöv. Negyed óra alatt kész, mennyei és nagyon egészséges. …persze be kell látnom, hogy Dani e tekintetben is álom Pasi: imádja a főzelékeket – s ahogy vendéglátós Kereszatanyám hívja -, a gezemicéket :o)).
A sóskáról néhány tiszteletteljes szó: már kora tavasszal szedhető ez a légyszárú évelő, mely a benne rejlő oxálsavnak köszönheti jellegzetes, savanyú ízét. A pikáns finomság foszfort és vasat is tartalmaz, s magas gyümölcssav tartalma miatt élénkítő hatású. Immunerősítő és vizelethajtó hatást is tulajdonítanak zöld barátunknak, a népi gyógyászatban vértisztítóként és immunerősítőként  is számon tartják.

A sóska télen fagyasztott formában áll egészségünk szolgálatában, minden élelmiszerboltban megvásárolható a papír dobozos, fagyasztott massza verzió, melyből 2-3 dobozzal mindig megbújhat a fagyóban. A mi sóskaforrásunk Édesanyám kerteje, hiszen oliva olajon ledinsztelve, bedobozolva kapjuk a fincsiséget a szülői házból.


A sóskafőzelék elkészítése a la Kicsiicsi:



(Nem az ősi recept alapján készítem, de ez csak jót tesz a zöldellő finomságnak. )
Előző este kiveszem a dinsztelt, fagyasztott sóskatömböt a mélyhűtőből, ez reggelre szépen kienged, egy lábasba beleteszem a puha masszát, nyakon öntöm egy jó adag tejszínnel (én a Parmalatra esküszöm), s aranyló mézet csorgatok rá jó bőven… egy minicsipet sót is szoktam rádobni, ezzel egy kicsit lehet szelídíteni a vadságon.
Tükörtojást sütök hozzá, de legutóbb kemény tojással ettük - így is tökéletes -, s a kemény tojás a melóba szállításnál is praktikusabb.
...éééés kész!!!
Ha a látvány is fontos, akkor kimixelem a tejszínes kencét, így szép, homogén masszát kapunk… Győri Ildi kolléganőm arcából ítélve, csak mixelve tegyél sóskát társasági asztalra, kevésbé bizarr a látvány! :o))
A friss, vagy dinszteletlen fagyasztott sóska elkészítése csak annyiban tér el az enyémtől, hogy olívaolajon, vagy vajon megpárolod a leveleket, míg szépen bebarnul a friss, zöld tónus, s már jöhet is a tejszín és a méz…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése