2011. február 17., csütörtök

Gombás rizs salátával – egyszerűen, finoman és szépen, ahogy a csillag megy az égen :o)))


Rizottónak nem nevezném, inkább csak egy mennyei gombás rizs ez a szépség, gyorsan meg van és isteni…
A mirelit gomba soha nem fogyhat ki a fagyóból, talán mert számomra az egyik legsokoldalúbb fűszer… Ha levesbe teszed, akkor a legegyszerűbb zöldséglevesből is egy új fogást varázsol. Tésztával, krumplival, rizzsel, s minimális fűszerrel is egy komplett, zseniális ebéd… A kedvencem az erdei vegyes, de a jövő héten Barátaimtól kapok rókagombát, shiteke-t, és vargányát is, tehát durva gomba recept özönre számíthattok a közeljövőben :o).
A 90 napos diéta hívőinek főnyeremény a gomba, hiszen a gyümölcsnap kivételével bármely nap étrendjébe beiktathatjuk!!!
A másik fontos alapanyag a fagyóból a leves alaplé. Ha van néhány órám, akkor marha, zöldség vagy csirke alaplevet is készítek, ledobozolom, s már mehet is a fagyóba, ezzel megúszom a préselt E-kockákat… mert mi csak így nevezzük a húsleves kockákat… de egy percig sem szeretnék képmutató lenni, hosszú éveken keresztül mi is ezeket használtuk, s ezekből is lehet BIO, cukormentes és kevésbé káros verziókat kapni, érdemes elolvasni a doboz hátulját…
Az alaplevesek receptjeit is hamarosan begépelem, egyszerűek, finomak és gyakorlatilag a gyors és egészséges vacsorák tökéletes alapjai.
Gombás rizs salátával





2 fej kis vöröshagyma
egy löttyintésnyi olívaolaj
petrezselyem
2 bögre mirelit gomba
2 börge előfőzött barna rizs
3,5 bögre alaplé (én most marhalevessel késztettem, mennyei lett)
0,5 bögre száraz, fehér bor
só, frissen őrölt bors (én színes borskeveréket teszek az őrlőbe)
A vöröshagymát apróra daraboljuk (én az IKEÁ-s, csapkodós daraboló-csodára esküszöm, 5 csapkodás, s már kész is van az apró, könnymentes hagymakupac), s megpirítjuk az olívaolajon. Hozzá pirítjuk a rizst és a petrezselymet is, a gombát is rádobom, majd felöntjük az alaplével és a fehér borral, sózom, borsozom és lassú tűzön készre főzöm… Ha kencésebben szeretitek a rizst, akkor egy kicsivel több bort is tehettek hozzá, én pergősen imádom, így nálam a pontosan 2x annyi folyadék, mint rizs a nyerő arány…
Jégsaláta, rukkola, balzsamszósszal – nálam ez a tuti a rizshez, Dani halhoz, sült csirkéhez, vagy éppen a májas husipástétomhoz eszi köretként.
Időtakarékos megoldás, ha a fehérje napra sütsz csirkét, s elkészíted hozzá rizst is. Fehérje napon eheted a pipit salival, s a következő napon élvezheted a rizst, s a Párod eheti mindkét nap együtt a finomságokat, persze a friss sali neki is elengedhetetlen minkét napon! :o)))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése