2012. január 25., szerda

Karalábé főzelék – természetesen liszt nélkül!

Nagyon szeretjük a főzelékeket, persze mi is a lisztezett verzión nőttünk fel, ezeket Anya tudja tökéletesen készíteni. Valószínűleg a tudatalattim tiltakozik a lisztezés ellen, mert még soha nem sikerült olyan igazi, házi főzit készíteni. Liszt nélkül pedig minden OK! :o)

A Csillagánizsban volt részem egyszer egy isteni főzelékes estében, kaptam egy csomó jó ötletet, láttam praktikákat, s egyben meg is nyugodtan, mert kútfőből sem jártam olyan messze a tökéletes finomságtól.


A főzelékek a magas rosttartalmú zöldség alapjuk miatt jótékonyan hatnak az emésztésre, a keményítőnapokon igazi felfrissülést hozhatsz velük egész testednek.


A karalábé is megéri a pénzét. Túl azon, hogy isteni finom, a világ legegészségesebb ételei közé sorolják, azt gondolom, ez a tény nem közismert. A káposztacsalád büszke tagja, a brokkolihoz és kelbimbóhoz hasonlóan nagyon fontos fitokemikáliákat tartalmaz. Tele van C-vitaminnal, káliummal, nagyon magas a rosttartalma.

Nyersen szinte kötelező ropogtatni (ha van lehetőséged, mindenképpen válaszd a biót), de most lássunk egy ebédet belőle:

Hozzávalók:
1 fej közepes vöröshagyma
30 dkg krumpli
1 kg karalábé (elsőre automatikusan karabálét gépeltem, mint mindennek, ennek is van gyagyás neve nálunk J)
5 ek olívaolaj
kb. 1 liter zöldség alaplé



Elkészítés:
A hagymát meghámozom, apró darabokra vágom és lassú tűzön aranybarnára karamellizálom, ne süljön, csak szépen sárguljon.
Közben a karalábékat meghámozom, egyforma kockákra vágom, kb. másfél – két marékkal kiveszek belőle, ezt egy pici zöldség alaplében fogkeményre főzöm, még harsanós legyen…
A burgonyát is kockákra darabolom, s a maradék nyers karalábéval együtt az aranyló hagymára dobom, lassú tűzön összedinsztelem, majd felöntöm zöldség alaplével és puhára főzöm az egészet. Sóval, borssal fűszerezem az ételt, majd homogén krémmé turmixolom. A püré tetejére szórom a roppanósra főzött karalábé darabokat, s én még egy csipet szerecsendiót is reszelek a tetejére, de ez ízlés kérdésre.

A főtt karalábé hajlamos – a répához hasonlóan – nagyon édesnek ízleni, s ennek kompenzálására mi gazdagon fűszerezzük, de ez tényleg nagyon szubjektív, a lényeg, hogy olyan legyen, ahogyan Ti imádjátok, s egyetek belőle jó sokat! :o))

Kanalazás közben ne feledkezzünk meg a karalábé mellé komponált krumpli jótékony hatásáról sem, egészséges voltáról ide kattintva többet olvashatsz.

Jó étvágyat kívánunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése