2012. január 10., kedd

Lazac – a szívünk egészségéért

A lazac az egyik legkedveltebb halfajta a világon, gyönyörű, ízletes húsa még azokat is kísértésbe ejti, akik egyébként nem nagy halkedvelők.


Általánosságban elmondható, hogy a halak egyik legfontosabb fehérjeforrásaink, az ízletes húsban található többszörösen telítetlen zsírsavak pedig védenek a koszorúér-betegség ellen, csökkentik az érelmeszesedés kockázatát, a szívritmuszavarra is jótékony hatással vannak…

A lazac húsa azonban még egy fontos összetevővel bír: a hús jellegzetes színét adó anyag az astaxantin bizonyítottan csökkenti a szívinfarktus esélyét, hetente egy lazac étek és máris jobban állod a XXI. század sarát! :o)



A lazacot elkészíteni is nagyon egyszerű, kár lenne nem felvenni a mindennapi ételeink sorába.

Hozzávalók:
lazacfilé
bors
néhány kanál olívaolaj

A filéket megmossuk és papír-törlőkendővel szárazra töröljük. Sót és háromszínű borsot szoktunk ráőrölni, majd egy kevés olívaolajat forrósítunk serpenyőben, a bőrével lefelé beletesszük a halat. 

Amint a serpenyőbe teszed, a lazac bőre el kezd összezsugorodni, de nem kell megijedni, csak le kell nyomni egy fakanállal, így nem púposodik fel. 




Közepes lángon, néhány perc alatt készre sül az egyik oldala, s ha kifehéredik a hús széle, akkor megfordítod és a másik felét is készre sütöd.
Friss salátával, citrommal lecsepegtetve mennyei és verhetetlenül egészséges fehérje vacsora…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése