2012. január 12., csütörtök

Tönköly pita – a la Vargad

Nálunk a konyhában is komoly munkamegosztás van: a máj, a hal, a keltek Dani reszortjai, így az ő specialitását tolmácsolom most Felétek:
A tönkölybúza nagy kedvenc nálunk, természetesen a bio verziót használjuk akár teljes kiőrlésű, akár a fehér verzióról legyen szó. 
A tönkölybúza a legősibb gabonafajta, de sajnos nem bánt vele az emberiség méltányosan, pedig magas ásványi anyag és vitamin tartalma miatt az egyik legértékesebb gabonafajtánk. Össz tömegének körülbelül a 20%-a fehérje, kedvez a szerotonin termelésnek, így valóban jó kedvre derít. Majdnem minden B-vitamin megtalálható benne, mely tulajdonság szintén az idegrendszer működését támogatja. Kalcium-, magnézium-, foszfor- és szeléntartalma számottevő, a gabonamagokra jellemző érték nyolcszorosa is lehet, réz-, vas-, mangán- és cinktartalma meghaladja a búzáét… 
...és akkor jöjjön a recept, hiszen érv nem is kell több emellett a csudanövény mellett J

A pita hozzávalói:
30 dkg teljes kiőrlésű, bio tönkölyliszt
20 dkg fehér, bio tönkölyliszt
3,5 dl langyos víz
3 el olaj
25 g friss élesztő
1 tk méz (mi Bolyki repcemézet szoktunk beletenni)
2 tk só


A pita elkészítése (nagy szerencséje a világnak, hogy Vargad nem akart soha tanár lenni, ember legyen a talpán, aki a félszavakból megérti, mit is szeretne, de én szép, egész mondatokat gyúrtam Nektek mondandójából, ha már a tésztához úgy sem értek igazán J):



Egy tálba beletesszük a lisztet, a sót, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzákeverjük az olajat, majd a víz 2/3 részét. Ezt el kezdjük összekeverni, Vargad ezt a robotgép dagasztó karjával szokta csináltatni J.

A maradék vizet apránként adagoljuk hozzá, könnyű, légy tésztát kell hogy kapjunk, de még ne legyen folyós. Nem feltétlenül kell az összes vizet hozzátenni, ahogy az adott liszt kívánja. Ezt a tésztát legalább 10 percig dagasztjuk, majd megkenjük körbe a tésztát olajjal, s letakarva meleg helyen, egy óráig kelesztjük. Ekkor már be kell kapcsolni a sütőt maximális hőmérsékletre, hogy amikorra elkészül a tészta már jó meleg legyen, a sütőlap is melegedjen át rendesen. 

Lisztezett deszkán újra gyúrjuk a tésztát, 8 részre vágjuk, s kis cipócskákat formázunk a darabokból, majd kb. 1 cm vastag korongokat nyújtunk a cipókból. A sütőlapot vékonyan megszórjuk liszttel, vagy leterítjük sütőpapírral, s a tésztácskákat 2-3 cm-es távolságban rátesszük. Kb. 240 C-on (8-as fokozat), 7-10 perc alatt készre sütjük a finomságokat.
Mehet rá a hummusz, a leki, de vajas-mézesen is mennyei :o)))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése