2012. január 23., hétfő

Rozmaringos sült krumpli

Imádom a krumplit!!!!! … sokkal jövök neki: Anya hónapok óta egyetlen szem vízhajtót nem szed, a szétcsúszott térdemből a felgyülemlett víz 2 nap krumplikúrával egyetlen szem gyógyszer nélkül illant el… hihetetlen csodaszer, és szegény kis göböcskék csak a leszúrást kapják mostanában: meki krumpli, meg zsír, meg a bűnös csipsz… én sajnálom őket, ennél sokkal többre érdemesek! Éljen a krumpliforradalom!!!J


Néhány érv a keményítős bogyók mellett:
A krumpli tele van ásványi anyagokkal, a fent említett vízhajtó hatását káliumtartalmának köszönheti. A burgonya, szintén a kálium jótékony hatásával segíti a vese működését, csökkenti a vér húgysav szintjét, és kiváló hatással van a szívműködésre is. Foszforsói pedig az idegrendszert erősítik. A-, B-, és C-vitamin tartalma pedig már csak a hab a tortán J.
A krumpli hatékonyan tisztítja a bélrendszert, a lerakódott mérgező anyagokat ballasztanyagai segítségével söpri ki.

…és ha már tiszta vagy belül, szépítsd megad kívül is a csudabogyókkal:
reszelj le krumplit, s csak tedd a szemed körüli duzzanatra – pikk-pakk lehúzza és ráadásul selymessé is teszi a bőrt.

A fenti kis bekezdés csak ízelítő a krumplidicshimnuszból :-), nem csigázlak tovább, jöjjön az egyik kedvenc krumpli hamink. Ezt a receptet egy Jamie Oliver könyvben találtuk meg, csak úgy by the way egy citromos, sült csirke mellet bújt meg.

Hozzávalók:
1 kg krumpli (persze ha lehet, legyen ez is bio!)
1 citrom (ez is legyen bio és nagyon-nagyon alaposan megmosott)
2 ág rozmaring
kb. 3 ek olívaolaj
2 tk só
bors
5 gerezd fokhagyma



Egy fazék vizet 1 tk sóval ízesítek, majd ha forr, beleteszem a meghámozott, négybe vágott krumplikat, az egész citromot és a fokhagymát. Puhára főzzük a darabokat, leszűröm egy nagy szitában, alaposan lecsepegtetem, majd visszaöntöm a főző fazékba, melyben jól összerázom, ennek az a célja, hogy krémes krumplipürészerűség morzsolódjon le a darabokról.  Egy tepsit kikenek az olívaolajjal, beleöntöm a krumplit, a rozmaring ágat és a főtt fokhagymát is, sózom, borsozom és tepsiben ropogósra, fincsipirosra sütöm.

Céklasalátával, friss salátákkal zseniálisan finom és egyszerű ebéd, vagy vacsora!!! próbáljátok ki! :o)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése