2012. január 15., vasárnap

Mogyoróvaj

Nagyon szeretjük a gyümölcsös müzlit, Dani nasinak, én gyümölcsnapi reggeli bombának szeretem, de reggelire is tökéletes…
…csak amikor az egészségesnek hitt meggyes szeletből süvít az aroma íze, amikor tele van cukorral, és színezékkel, akkor meginog egy percre az ember: amit eddig az egészsége megóvása érdekében a fehérlisztes péksüti helyett vett le a polcról a benzinkúton, az mégsem olyan százas?!



Az egész mogyoróvaj história nálunk egy River Cottage - Every Day résszel kezdődött, melyben – ha jól emlékszem, Tim – egy házi müzliszeletet készített, és ennek egyik alap összetevője éppen a mogyoróvaj volt. Régebben én is nagyon szerettem kaláccsal a piros kupakos, sózott, bolti verziót, de ha már a müzliszelet házi lesz, akkor csináljuk jól, s legyen minden ellenőrzött minőségű benne…
…és hogy ez ennyire egyszerű, az megdöbbentett, nyugodtan vágjatok bele, csak egy jó daráló, vagy turmix gép kérdése az egész.

Hozzávalók:
50 dkg sózatlan, hántolt földimogyoró (ha lehet, akkor legyen bio)
4 ek olaj (ez lehet mogyoróolaj, de repce, vagy bármely hidegen sajtolt, semleges ízű olaj tökéletesen megfelel)
1 ek termelői méz (én ehhez a recepthez Bolyki repcemézet használok általában, de vegyesvirággal, akáccal is tökéletes)
1 kk só


Elkészítése:
A mogyorót egy nagy serpenyőbe öntöm és nagyon lassú tűzön, nagyon alaposan kevergetve zsiradék hozzáadása nélkül megpirítom. Tényleg fontos, hogy alacsony lángon pirítsd, mert azonnal sötétre barnulnak a sárga magvacskák. Ügyelj rá, hogy ha késznek is ítélted a sütést és elzártad a tüzet a serpenyő alatt, az edény melegétől tovább pirulnak a szemek, tehát a teljes kihűlésig kevergetned kell, vagy öntsd át rögtön a turmixoló edénybe/darálóba, hogy ne kapja tovább a hőt.

A megpirult magvakat 2 evőkanál olajjal, a sóval és a mézzel durvára daráljuk, az egyharmadát kiveszem, majd a többit a maradék 2 evőkanál olajjal krémessé turmixoljuk. Ha kész az alap paszta, akkor korábban kivett darabos részt hozzákeverem… Mi darabosan szeretjük ezt a finomságot, de nyugodtan késztheted az egészet egyben, krémesre, attól függően, hogy Te mire szeretnéd használni.
Csatos üvegben a hűtőben tárolom, kaláccsal, sütiben álomfinom, a házi müzliszelethez elengedhetetlen… 

DE! Éppen a frissen elkészült kencét eszegettem tönköly kenyérrel és lilahagyma lekvárral és a Titkok a tányérodon című műsort néztük, melyben a tele arcomba dörgölték, hogy 12 szem makadám dió energiatartalmát egy óra futópaddal tudsz ledolgozni… No itt álltam meg a második szelet mogyoróvajas kenyérrel! Bármennyire is egészséges és ellenőrzött amit készítettünk, olyan őrült energiatartalma van, amit még szénhidrát napon sem vihetünk túlzásba, csak annyit vihetünk be, amennyit le is fogunk dolgozni. A kalóriaguru számítása szerint 100 g mogyoróvaj 625 kcal-át tartalmaz, meg még hozzá a kenyér, vagy kalács… Szóval, ha nem vigyázunk, két szelet fincsiséggel észrevétlenül becsúszik az egész napi kalóriaszükséglet. Ez nekem is nagy tanulság volt, érdemes volt egy kicsit utánanézni…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése