2012. január 9., hétfő

Tahini – szezámpaszta hummuszhoz

Első céklahummuszomhoz csak úgy megsaccoltam, mi is lehet az
a szezámkrém, ám a tegnapelőtti csicseriborsó hummuszhoz már tudományosabb alapot készítettem. Túl azon, hogy ez az arab paszta
a hummuszok elengedhetetlen alapja, nagyon egészséges is.




Elkészítése nagyon egyszerű, egy kis tégelyben hetekig eláll a hűtőben, s mindenféle zöldséges kenyőce alapjául használhatod.
Vízzel, citromlével, sok fokhagymával és egy kis sóval pikánsra ízesítve szószt is készíthetsz belőle husik mellé, salátákhoz kiváló kiegészítő.



A tahini legfőbb összetevője a szezámmag, mely gazdag rostforrás, és olyan fontos ásványi anyagok is megtalálhatók benne mint a réz, magnézium, kalcium, cink és B1 vitamin.

Egyes kutatások szerint a nagyon jó hatással van a szív-és érrendszeri betegségekre.









Hozzávalók:
100 g szezámmag
2 gerezd fokhagyma
egy csipet só
2 ek olivaolaj
0,5 dl víz


A szezámmagot lassú tűzön zsiradék nélkül aranybarnára pirítom, majd ledaráljuk. Én a kis elektromos kávédarálón szoktam elkészíteni, tökéletes hozzá. A fokhagymát megtisztítom, és nagyobb darabokra vágom, majd összeturmixolom az olívaolajjal, a vízzel, fokhagymával és a sóval.  Hűtőben néhány hétig eláll, de érdemes azonnal csodahumuszt készíteni belőle :o).

















A hummusz receptjét is megtalálod a következő bejegyzésben…
Kellemes főzőcskézést! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése